När det gäller begagnade bilar finns det en hel del att se upp med. Man måste till exempel se till att bilen inte är i alltför dåligt skick. Att köpa en oskattad och obesiktigad bil kan många gånger bli dyrare än vad man först tänkt sig. Men vad bör man tänka på när man köper en begagnad bil?
Skulder följer med bilköpet
En sak som är bra att tänka på är att eventuella skulder för felparkeringar, obetalda skatter med mera alla följer med bilen vid en försäljning. Om man köper en bil som har obetalda skatteskulder räcker det inte med att betala in den senaste skatten för att få köra bilen utan då måste samtliga skulder betalas. Det kan vara klokt att kolla upp de här sakerna innan man köper bilen. Hos Transportstyrelsen kan man få reda på en del av det man behöver veta.
Är bilen besiktad?
Det är också klokt att kolla upp om bilen är besiktigad. Det kan man göra online. Man bör inte bara titta på ett besiktningsprotokoll utan även slå upp bilens registreringsnummer för att se att datumen stämmer med protokollet. Om så inte är fallet är protokollet antagligen förfalskat och då är det klokt att backa i affären.
Finns det några kända fel?
Om det finns några kända fel på bilen och ägaren berättar om dem kan det vara klokt att se vad det kostar att reparera dem. Om man kan en del om bilar på egen hand kan man antagligen få ner en del av utgifterna på reparationen men man måste tänka på att det kanske dyker upp en del fel som den tidigare ägaren inte känt till som också måste repareras.
Pruta ner priset
Om man provkör bilen och går igenom den riktigt ordentligt kan man ibland se rost och andra fel som inte framkommer i en eventuell annons. Om felen inte är allvarliga och man upplever att de inte förändrar bilens värde kan man oftast inte göra så mycket åt dem. Om det däremot är större fel, men man trots allt vill ha bilen, kan det vara klokt att försöka pruta ner priset. Om ägaren vill bli av med bilen kan man ofta få ner kostnaden både en och två hundralappar.