Att tänka på vid köp av elbil

Har du bestämt dig för att köpa en ny bil, och är du intresserad av en miljövänlig bil? Då är det elbilar som är bland de bästa alternativen. Dock finns det idag ett flertal varianter, vilket kan göra det svårt för dig att välja den rätta. För att göra ett så bra köp som möjligt finns det några faktorer du måste tänka på.

Laddningen

En sak du bör kolla upp när du bestämmer dig för att köpa en elbil är elbilsladdningen. Det är rekommenderat att du skaffar särskild utrustning för elbilsladdning istället för att använda vanliga uttag. Det finns olika alternativ du kan välja mellan. Ta reda på vilket alternativ som är bäst för dig och som passar med den elbil du är intresserad av att köpa.

Förutom att du bör ha en privat laddningsstation eller laddstolpe bör du även ta en titt och se om det finns laddningsmöjligheter på andra platser i ditt område. Skulle du vara ute och köra en längre sträcka bör du känna till platser i området som du kan stanna vid ifall det börjar ta slut i bilen. Kartlägg gärna alla laddningsstationer i ditt område, samt om du ska åka på en längre bilresa.

Bilens räckvidd

När du ska välja en elbil bör du ta en titt på bilens räckvidd och kapacitet. Detta kan nämligen variera en hel del mellan olika bilmodeller. För att välja rätt bör du börja med att tänka på hur och när du kommer använda din bil, kortare sträckor varje dag eller ett fåtal långa resor per år? Detta kommer göra det lättare att avgöra vilken bil du ska köpa och vilken räckvidd som är bäst för dina behov. Glöm dessutom inte bort att el som du använder via AC eller uppvärmningen kommer förkorta räckvidden en aning.

Kostnaden

Kostnaden för elbilen kan ofta vara lite större jämfört med bensindrivna bilar. Däremot är de billigare i drift. Du måste själv avgöra om köp av bil är någonting du kommer ha råd med eller inte. Vid köp av elbil kan du dessutom få en bonus malus. Det är en statlig bonus som ger dig lite pengar eftersom du valt en bil med väldigt låg klimatpåverkan.

Kort sagt är elbilar billigare i drift, och det beror på att elbilen inte har lika många rörliga delar. Bensindrivna bilar har saker som lättare går sönder. Elbilen kräver alltså färre lagningar jämfört med andra bilar.

kheera