Motorsport för barn

När man talar om motorsport tänker de flesta på vuxna förare men motorsport är även för barn. Några av de mest populära motorsporterna för barn är karting och motorcross. När barn och ungdomar visar intresse för motorsport är det vanligtvis uppmuntrat i familjer som själva är intresserade eller aktiva men det här är en sport som är öppen för alla. När ett barn är aktiv inom någon form av motorsport krävs dock ett visst ansvar från föräldrarna. Många motorsport föreningar har idag barn- samt ungdomsverksamhet som gärna tar emot nya medlemmar.

Karting och motorcross

Karting eller gokart är en rolig och mycket snabb motorsport som barn kan både träna och tävla i. Från och med sju års ålder till det att han eller hon fyller 14 år kan föraren få en tävlingslicens för juniorer. Även om ett barn kan få en tävlingslicens vid sju års ålder får dom inte börja tävla förrän de har fyllt åtta år. Det finns gott om gokartbanor över hela Sverige där du har möjlighet att hyra en kart och låta ditt barn prova på att köra.

För föräldrar och barn som gillar motorcross erbjuder många klubbar knattekross för barn (från fem år och upp) på bana. När barnen vill tävla krävs en licens kallad guldhjälmen. Det här är en tävlingslicens som barn upp till 12 års ålder kan få. För att kunna tävla i en motorcykel eller snöskotertävling i Sverige måste barnet alltså ha en guldhjälmslicens.

Kläder för motorsport och till vardags

Inom alla motorsporter måste föraren ha korrekt och godkänd hjälm och utrustning. För karting behöver föraren till exempel ha en overall av tyg eller läder, skor och handskar och för motorcross behöver föraren ha exempelvis stövlar, crosskläder samt handskar. Men barn och ungdomar behöver också bekväma och funktionella kläder till vardags. Hos Kids Brand Store kommer du att hitta ett brett sortiment av snygga kläder från Peak Performance för barn till bra pris. Det här är kläder som gör det enkelt att delta i ett aktivt liv eftersom Peak Performance designar innovativa och funktionella kläder som är lika bra för utomhusaktiviteter som i stan. Peak Performance är ett svenskt företag från Åre som skapades av två skidåkare som har inriktat sig på att utveckla moderiktiga kläder som de själva vill bära. Numera är Peak Performance ett populärt modemärke bland barn och ungdomar och du kan välja mellan kvalitetskläder som exempelvis västar, hoodies, jackor och t-shirts.

Guldhjälmen

Guldhjälmen är en förar och tävlingslicens som endast gäller i Sverige. För att kunna få en licens för guldhjälmsklass behöver barnet genomgå en guldhjälmsutbildning som vanligtvis arrangeras av klubben som ditt barn tillhör. Licens utfärdas till och med det kalenderår barnet fyller tolv. För att barn och knattar ska kunna starta i knattetävlingar i motorcross måste de ha en guldhjälmslicens. Om de inte har en sådan licens får dom inte tävla. Under guldhjälmsutbildningen kommer barn att få grundläggande kunskaper om hur de ska hantera en crossmotorcykel men även föräldrarna kommer att få utbildning i deras ansvar vid träning samt tävling.

kheera