Folkrace

För den som gillar plåtkontakt och lera är folkrace en riktigt bra sport att delta i. Här är farten inte så hög, bilarna får faktiskt inte gå fortare än 80 kilometer i timmen. En sak som är lite unik med den här motorsporten är att det faktiskt inte krävs något körkort för att man ska få köra i tävlingar med mera. Man kan till och med tävla som ungdom. Det går att tävla och träna från det att man fyller 15 år. Dock krävs det att man går igenom vissa kurser samt visar att man kan hantera bilen på banan.

Relativt billigt att delta

Folkrace är en sport som är relativt billig att delta i. Runt om i Sverige finns det banor att tävla på och det betyder att man inte behöver åka allt för långt för att kunna tävla eller träna. Det är inte heller speciellt dyrt att köpa in en bil att tävla med. Bilen behöver inte vara speciell eller ha en extra bra motor eftersom den inte får gå snabbare än 80 kilometer i timmen.

Man kan få tag i en folkracebil för relativt små summor. Efter varje tävling är det som så att alla bilar säljs. När det gäller ungdomsklasser behöver dock så inte vara fallet. Bilarna säljs för 6500 kronor, och efter tävlingen får alla som vill lägga anbud på bilarna. Samtliga anbud ska då vara på 6500 kronor. Tävlingsledningen lottar sedan mellan alla lämnade anbud. Den som vinner lottningen får köpa bilen.

Vid försäljningen får den förra ägaren till bilen plocka ut olika personliga delar som säte, bälte och ratt. Som ny ägare kan det då vara klokt att se till att man har egen utrustning som kan flyttas över i den nya bilen. Det kan annars bli svårt att få upp den på ett bilsläp.

Tävlingsdagen

Om man vill tävla i folkrace kan banan se lite olika ut. Ibland är det fråga om en bana som är officiell. Det är med andra ord som så att banan finns hela tiden och man kan åka dit och träningsköra när man vill. Ibland kan banan också vara en tillfällig bana som satts upp på ett fält eller i skogen på en plats som inte används så mycket annars.

Under tävlingsdagen går det runt kontrollanter och ser över bilarna så att de uppfyller de krav som ställs. Bilarna får till exempel inte ha allt för vassa kanter, de ska vara försedda med märkningar av olika slag med mera. Det görs helt enkelt en liten besiktning innan bilen får komma ut på banan. Man får som tävlande vänta på att det blir dags att starta. Sedan är det bara att ge sig ut på banan och köra.

kheera