Hur många japanska bilmärken känner du till? Toyota, Nissan, Honda, Mazda och Suzuki känner de flesta av oss till i Sverige. Men har du hört talas om Daihatsu, Subaru, Isuzu och Lexus?
Flertalet tester både i Sverige men även internationellt påvisar att japanska bilar i princip alltid hamnar högt på listor gällande kvalité, driftsäkerhet och nya tekniska innovationer. Men varför är det så?
Svaret är både kulturellt, historiskt och geografiskt. Inom den japanska tillverkningsindustrin tar alla ansvar över att produkten som skall levereras håller högsta kvalité, från personalen vid löpande bandet till de kostymklädda cheferna på huvudkontoren. Inom den japanska kulturen ses det kollektiva ansvaret över arbetet som en ren självklarhet och det gäller allt – oavsett om det handlar om att producera den bästa bilen, bästa kameran, bästa stereon, eller bästa tv:n.
Bättre än originalet
Den japanska kulturen på alla nivåer försöker förfina, förbättra och säkerställa kvalité, säkerhet och innovation. Det finns en kvalitetsstämpel över samtliga produkter producerade under texten “Made in Japan” och den bibehålls av det japanska sättet att förhålla sig kulturellt till arbete, perfektion och produktion. Historiskt har Japan alltid förstått att det går att göra kopior på produkter men inte för att massproducera till lägsta pris likt Kina. Japans målsättning med en kopia är att den skall bli bättre än originalet!
En annan del av svaret kring japanska bilars ingenjörskonst finner vi i den japanska geografin. Från snöklädda Hokkaido i norra delen till tropiska Okinawa i södra delen. Från norr till söder är det över 300 mil! Bilarna i Japan ska klara av landets växlande klimatzoner, så det är ingen slump att japanska bilmärket Subaru var först i världen med att sätta fyrhjulsdrift på samtliga sina bilmodeller. Oavsett hur säkra, tåliga och funktionella de japanska bilarna är blir det alltid ändock viktigt att inneha en bra trafikförsäkring om olyckan skulle vara framme!
Nu är det såklart inte endast japanska bilmärken som borgar för kvalité. Tyska Audi, BMW, VW och Opel listas också ofta högt men faktum kvarstår att japanska bilmärken står kvar år efter år efter år på topplistorna över driftsäkerhet och kvalité. Samtidigt är en bil inte oändlig, samtliga delar av en bil är ändliga och behöver service, reparation eller bytas ut allteftersom. Certifierade serviceintervall för respektive bilmärke är en förutsättning för att en bil skall hålla vad den lovar år efter år. En av de dyrare japanska bilmärkena är exempelvis Lexus och kvalitén är slående för samtliga av deras bilmodeller. Dock blir det rejäla hål i plånboken om bilen mot förmodan behöver större reparationer. Både reservdelar och kostnaden för dessa skiljer sig rejält mellan de japanska bilmärkena. Slutorden får bli ett citat: “Once You Go Jap – You Don’t go Back”. Och nog ligger det en viss sanning i det uttrycket. I synnerhet om du som bilägare har kvalité, driftsäkerhet och pålitlighet som främsta kriterier för en bil.