Köpa eller privatleasa bil?

När det kommer till att skaffa en bil i Sverige är det något som de allra flesta gör någon gång under sin livstid. En del använder bilen för att ta sig till och från jobbet, medan andra använder den för att både handla, skjutsa barnen till skolan och en massa annat. På så sätt är bilen något av det viktigaste som finns i Sverige om det inte går att förlita sig på kollektivtrafiken. Dock finns det olika typer av valmöjligheter när det kommer till att använda sig av en bil, det går nämligen att både köpa och privatleasa en bil. Därför kommer denna artikel kolla närmre på vad dessa alternativ innebär.

Vad är privatleasing?

Vad många inte tänker på är att det faktiskt kan vara väldigt förmånligt att privatleasa en bil. I praktiken innebär det att man långtidshyr en bil under en längre period, exempelvis två eller tre år. Då bilen inte ägs behöver den inte heller betalas för helt och hållet. Istället betalas en månadskostnad som i sin tur är olika hög beroende på vad det är för bil, vad den har för utrustning, leasingperiod och förväntad körsträcka. Därför kan det vara bra att kolla på privatleasing som ett alternativ till att köpa bil, speciellt om man inte har en större summa pengar att lägga på en bil.

Köpa eller privatleasa?

Det finns både för- och nackdelar med att köpa respektive privatleasa en bil. När det kommer till att köpa en bil är den allra största nackdelen att man måste lägga en stor summa pengar på bilen när den köps. Dock kan detta täckas genom ett lån, men oftast kan det bli dyrt i längden på grund av att banken också tar ränta på lånet. På så sätt kan det vara värt att kolla på privatleasing om man inte har en stor summa pengar att spendera på en bil. En annan fördel med privatleasing är att det går att byta bil oftare. Oftast så brukar en bil leasas i upp till tre år åt gången, därefter brukar det finnas en option på att köpa bilen. Men efter tre år innebär det också att det helt enkelt går att byta bil till en nyare variant. På så sätt blir det möjligt att få tillgång till nyare bilar oftare.

kheera