Så kan du optimera bilen

Idag finns det en rad olika lösningar för dig som vill optimera din bil och dieseltrim är ett sätt att optimera motorn. Dieseltrim är något som från början var tänkt att användas på friska motorer som fungerar som de ska. Men dieseltrim kan vara till hjälp om en bil har en onormalt hög bränsleförbrukning. Dieseltrim kan förutom på bilar genomföras på båtar, lastbilar, husbilar och skogsmaskiner.

Det finns olika anledningar till att trimma bilen

Det kan finnas ett flertal anledningar till varför många vill optimera motorn i sin bil. Det kan vara så att bränsleekonomin på den nyinköpta bilen inte är till belåtenhet eller att bilbytet inte motsvarade vad som utlovades. En annan sak som påverkar bränsleekonomin är vridmoment på låga varv. Om bilen har ett jämnare och högre vridmoment blir det inte bara en bättre körupplevelse utan det påverkar också bränsleförbrukningen i positiv bemärkelse. Det går att trimma en bil på lite olika sätt, det går att använda anpassade plugin-trimboxar och chiptrimning. Det går att göra på både bensin- och dieselmotorer.

Effektbox och chiptrimning är två typer av trimning

En effektbox, även kallad trimbox, monteras på bränsletrycksgivaren för att få ett förhöjt bränsletryck som i sin tur medför ett högre laddtryck som resulterar i en starkare bil. Chiptrimning innebär att programvaran modifieras i styrdatorn i en förbränningsmotor för att få ut mer av bilen. Att chiptrimma en bil tar bara några timmar.

Detta händer när du trimmar bilen

När du trimmar bilen installeras en ny programvara i bilen som får bilen att tro att det har sprutats in för lite bränsle och på grund av det korrigerar bilen det genom att låta bränslespridarna vara öppna aningen längre. Resultatet av det blir att en högre effekt uppnås, vilket är speciellt tacksamt på olika dieselbilar.

Att trimma bilen hos en firma är att föredra

Det råder en del frågetecken kring huruvida det är lagligt att trimma bilen eller inte. Det är lagligt att trimma en bil men för att personbilen lagligt ska kunna köras på allmänna vägar behöver bilen registreringsbesiktas efter trimningen. Vid besiktningen måste det gå att påvisa att trimningen inte påverkar de avgaskrav som finns och du behöver visa på att bilen klarar av förändringen som har gjorts. När du trimmar din bil kan det vara bra att undersöka om bilen klarar av trimningen. I vissa fall kan det vara så att det tänjs en aning på säkerhetsmarginalerna. Ett motorhaveri vill du helst undvika eftersom det kan bli kostsamt. Om du trimmar bilen hos en firma får du ofta en garanti om något skulle hända men det kan vara bra att höra dig för vad som gäller för just din trimning. Du kan alltid fråga de som är experter på trimning om du funderar över något speciellt.

kheera