Ny bil eller begagnad sådan

Att köpa bil är en relativt stor investering. I de allra flesta fall köper man nämligen inte en ny bil varje år utan det är helt enkelt en sak man har under flera år. Men vad ska man egentligen tänka på när man ska köpa en bil och bör man välja en nytillverkad eller begagnad sådan?

Att välja en begagnad bil

De allra flesta har antagligen inte flera hundra tusen kronor att lägga på en ny bil. Om man inte vill eller kan ta lån kan alternativet vara att köpa en begagnad bil. De finns i flera olika skick och prisklasser beroende på vad man är ute efter. Man kan få ett renoveringsobjekt för bara några tusen kronor, och kanske är det inte mycket arbete som behöver läggas ner. Man kan också lägga till lite mer och få en bil som inte gått så långt men som ägaren bytt in mot något annat.

När man köper en begagnad bil har man inte någon direkt garanti på den. Ibland kan bilförmedlare erbjuda en kortare garanti om sex månader och då åtgärdas eventuella fel som uppkommit inom den tiden och som kan visa sig härröra från den förra ägaren. Om man köper bilen privat på en annons har man dock inte samma skydd. Som köpare av en begagnad bil får man alltså se till att gå igenom bilen riktigt ordentligt så att man inte blir besviken om det sedan visar sig vara något fel på den. Det lönar sig att provköra ordentligt. Om det skulle visa sig vara något strul i samband med köpet av bilen och det visar sig att säljarens ord inte stämmer kan man gå vidare med ärendet till Motormännens jurister om man är medlem där.

Fördelar med nytillverkat

Det finns flera fördelar med att köpa en helt ny bil. En sak som många gillar är att man kan få bilen anpassad precis efter de egna önskemålen. Man kan faktiskt beställa en bil med en lacknyans man gillar, egenvald klädsel och en hel del annat. Det kostar, men för många är det värt det.

En annan fördel med att välja en helt ny bil är att man får garanti på den. Om bilen går sönder efter någon månad räknas felet som ursprungligt och man får det då åtgärdat. Man kan inte heller komma ifrån att många nya bilar också drivs med miljövänligare bränslen som el eller gas. Det gör att bilen blir billigare att köra och dessutom drabbas man som förare inte av miljözoner och annat som införs i olika delar av världen. Det finns alltså en hel del fördelar med att titta på nya bilar om man har en del pengar eller möjlighet att ta lån.

kheera