Att ta körkort

Att ta körkort är ingen liten och lätt sak som man bara gör på en kvart. För de allra flesta tar det veckor eller till och med månader innan körkortet ligger i handen. Men hur går det egentligen till att ta körkort?

Skriva in sig på körskola

När man ska ta körkort kan man välja att skriva in sig på en körskola. Då kan man få extra hjälp med information, teorilektioner, tips med mera. Hos en körskola kan man också ta körlektioner, boka in sig för proven och en hel del annat.

Att övningsköra privat

Det går bra att övningsköra privat och att också läsa teorin på egen hand. Det krävs dock att man har ett körkortstillstånd som man beställer från trafikverket för att få köra. Man kan också boka in sig för proven som privatperson.

Prov

För att få sitt körkort måste man göra ett teoretiskt prov med flera frågor om bilkörning, miljö och säkerhet. Man måste också göra en uppkörning. Där åker en av trafikverkets kontrollanter med i bilen under tiden man kör och denna bedömer hur man hanterar bilen, hur man kör och liknande. Båda proven måste naturligtvis vara godkända för att man ska få sitt körkort.

Halkbana

Under utbildningen behöver man också åka på en så kallad riskutbildning. I den ingår bland annat att köra på en halkbana. Det är helt enkelt för att man ska prova på hur det är att köra relativt fort på en hal väg i en kontrollerad omgivning.

kheera