Reparera själv eller lämna på verkstad?

Om bilen går sönder kan man antingen välja att lämna in den på en verkstad eller att reparera den på egen hand. Det finns faktiskt fördelar och nackdelar med båda sätten att reparera bilen på. Här tar vi upp några av dem, samt lite av vad som är bra att tänka på.

Att reparera bilen själv

Många väljer att ge sig på att reparera bilen helt på egen hand. Det är ofta äldre bilmodeller och lättare reparationer som bromsbyten, byte av lampor samt mindre rostskador som ordnas. Det finns flera bra handböcker som kan användas för att lära sig att göra små reparationer. Men vad bör man egentligen tänka på?

Viktigt att tänka på

Om man ska reparera sin bil själv är det mycket viktigt att man ser till att den står stadigt. En bil som kommer i rullning eller ramlar av sin domkraft kan orsaka allvarliga skador på saker och människor. Det är också klokt att ha koll på vad man egentligen håller på med. Det krävs till exempel inga tillstånd av Elsäkerhetsverket eller liknande för att hålla på med bilelektronik men man kan trots allt få rejäla stötar.

Lämna på verkstad

Ett annat alternativ är att lämna bilen på en verkstad. Det kan bli lite dyrare men då vet man att bilen tas om hand av riktiga experter. Om arbetet utförs på en verkstad kan man också få garanti på reservdelar med mera som används till bilen.

Jämför olika verkstäder

Det är mycket värt att jämföra olika verkstäder med varandra. Man kan i god tid begära in offerter för att se vad en reparation eller service kostar, samt vad som ingår i den. Det kan också vara bra att läsa på lite om den aktuella verkstaden för att se tidigare kunders recensioner med mera.

kheera