Att köpa en helt ny eller en något begagnad bil

En fråga många som går i tankarna att köpa bil har är om det är klokare att köpa en helt ny eller en något begagnad bil. Naturligtvis är ekonomin helt avgörande, då en begagnad bil med all säkerhet är billigare att köpa in. Men frågan är om det blir billigare i längden, eller om en ny bil faktiskt kan vara ekonomiskt klokare. Här går vi igenom olika aspekter av detta och ger lite mer kött på benen för den som väger mellan de två alternativen.

Att köpa en något begagnad bil

I denna artikel avser vi en begagnad bil som har gått omkring 6000 mil, och varit ute på vägarna i tre år. Den största fördelen är att man slipper den inledande värdeminskningen, det vill säga bilens nybilsvärde som rasar mest de första tre åren. Inte heller finns det några större servicebehov som akut måste åtgärdas för en så pass ny begagnad bil. En av de större nackdelarna är att nybilsgarantin från bilfabriken förmodligen just tagit slut, vilket gör det klokt att köpa sin begagnade bil ifrån exempelvis en riktig återförsäljare som www.riddermarkbil.se/ för att känna sig tryggare. Man kan heller inte skräddarsy bilen precis så som man vill ha den, och för att hitta en passande begagnad bil måste man vara beredd på att kompromissa en del mellan märke, pris, och visuella aspekter.

Att köpa en helt ny bil

Den största fördelen är naturligtvis att man kan välja vilken bil man önskar, och utrusta den efter behov. Här kommer också den största nackdelen in i bilden, vilket är själva priset. Bilen tappar i princip i värde samma dag man rullar ut ur bilaffären, och det tar ett par år innan värdeminskningen planar ut. De första fyra eller fem åren bör man dock inte förvänta sig annat än att byta olja på en bilverkstad och man behöver inte heller förnya sina däck.

kheera