Tvätta bilen

För att bilen ska hålla sig i bra skick behöver man tvätta den då och då. Det är till exempel klokt att dammsuga ur bilen för att få bort eventuella smulor, insekter och annat som kan flyga in i den. Ibland får man också med sig grus in i bilen som kan repa mattor eller klädsel. Även det är bra att ta bort. Men hur tvättar man bilen på rätt sätt?

Tvätta själv

Ett alternativ för att få bilen ren är helt enkelt att tvätta den på egen hand. Man kan använda sig av högtrycksslangar eller svampar för att tvätta bilen. Om man väljer att använda sig av en svamp måste man tänka på att ha ordentligt med vatten i den. Svampen måste också vara helt ren. Det kan vara bra att ha en svamp för bilens översida och en för bilens nederkanter. Det är nämligen ofta där grus fastnar och det kan repa resten av bilen. Tappar man svampen hjälper det inte att skölja den. Man måste då kasta svampen och ta en ny. Den tappade svampen kan dock fungera till fälgarna eller kanske för att rengöra synliga ytor av avgasröret.

Tvätta i automat

På de allra flesta mackar kan man köra in bilen i en slags tunnel där det finns olika borstar och munstycken som rengör bilen. De rengör hjul, lack, lysen, rutor och bilens undersida på ett par minuter. Om bilen har antenner bör de tas bort och alla rutor måste vara ordentligt stängda. Sedan kör man helt enkelt bara igenom tunneln och bilen blir ren. I dag är det inte alls lika våldsamma eller hårda borstar i automaterna som det var förr. Det är med andra ord inte alls lika stor risk att lacken repas i tvätten.

kheera