Städa bilen regelbundet!

Var noga med att städa i din bil med jämna mellanrum, samt att göra en grovrengöring med kemtvätt och behandling till textil och läder. Beroende på vilken klädsel du har desto mer uppmärksam måste du vara på olika rengöringssteg och sätt. Läder ska till exempel inte tvättas med vanligt vatten utan gnuggas med läderbehandling och specifik trasa.

Hur ofta ska man rengöra bilens inre?

De flesta drar på rengöringen invändigt i bilen och väntar tills det har gått alldeles för lång tid – oftast vart tionde år. Men faktum är att man bör tvätta och rengöra interiören åtminstone en gång om året. Här är några saker att hålla utkik efter för att sedan skrida till verket med dammsugare, trasa och vidare en stor kemtvätt.

  • Börjar du känna en unken lukt sprida sig i bilen? Dags för kemtvätt!
  • Är det alldeles för många saltstrimmor på golv och säten? Rengöring nästa!
  • Börjar ratten se glansig och oljig ut? Boka tvätt eller ta tag i problemet med egna händer.
  • Fingeravtryck på rutor och rygg- eller nackstöd? Kör hårt!
  • Fotavtryck på baksidan av sätena? Tvätten nästa!
  • Är pedalerna fulla med lera och smuts? Tid för städning!
  • Kolla i hörnen, kanterna och vid sömmarna på sätena både bak och fram. Där samlas ofta smuts och damm. Har det bildats en snuskig samling – ta tjuren vid hornen och sätt av en hel eftermiddag för bilstädning!

Det är bättre att rengöra interiören för ofta än för sällan. En smutisg bilinteriör med damm och saltavlagringar från vintern kan till och med utveckla allergier hos både vuxna och barn och antalet bakterier som sprids kan orsaka sjukdomar. Små barn gillar dessutom att stoppa i sig allt möjligt, det räcker med att de ser ett roligt gruskorn på golvet – vips!

Det ska också till att nämnas att ju längre du väntar desto mer ingrodd blir smutsen. Till sist går det inte längre att få bort den och de fula fläckarna som tillkommer. Om det dessvärre skulle gått så långt att du måste byta ut hela bilinredningen kan du vända dig till Worksystem som är experter på bilinredningar och modulsystem, både till arbetsfordon, skåpbilar och vanliga personbilar. Efter en viss tid är det dessutom bra att byta inredning istället för att köpa en helt ny bil. Då kan du även uppdatera elektronik, utrustning, ljus och förvaring i bilen så att allt moderniseras.

Glöm inte bagageutrymmet och andra ytor

När du städar och rengör – glöm för all del inte bagageluckan! Med all packning, matsäck och transport av djur och prylar under årets lopp, bör du förmodligen ta i med hårdhandskarna även där. Tänk på att även rengöra hela inredningen som instrumentbräda, insida av bildörrar och både insida och utsida av glasrutor.

kheera