Låna för att köpa bil

Det är inte gratis att köpa en bil även om bilar finns i flera olika prisklasser. Men även en bil för 10 000 kronor kan vara omöjlig att köpa kontant om man har en låg inkomst och kanske behöver en bil direkt. Men hur går det till att låna pengar för ett bilköp?

Jämföra olika lån

Genom https://lanakuten.com kan man jämföra flera olika lån för att se vilket som passar en bäst. Man fyller i hur mycket man vill låna, hur lång återbetalningstid man önskar och liknande. Det kan också vara bra att titta på om bilförsäljaren kan erbjuda köp på kredit. Hos många större bilhandlarfirmor är det möjligt. Överlag bör man dock titta på vad lånen innebär innan man bestämmer sig.

Hur mycket kan man låna?

När det kommer till billån brukar beloppen vara lite mer begränsade. En bil tappar i värde direkt efter köpet och man kan inte låna upp på den som med till exempel ett hus. Beloppet man kan låna beror också på den egna kreditvärdigheten. Om man har en låg inkomst, och kanske inte heller någon säkerhet kan resultatet bli ett litet lån. En hög inkomst och en mycket god kreditvärdighet innebär i sin tur att man får låna större belopp. Det kan dock variera. Man får inte låna mer än vad bilen är värd om man tar just ett billån för den bilen. Är det däremot ett privatlån som får användas till valfritt ändamål kan man låna mer än vad bilen kostar, så länge långivaren godkänner lånet.

Bilen som säkerhet

Om man köper en mycket dyr bil kan det ibland vara så att långivaren vill ta bilen som säkerhet för lånet. Det innebär att långivaren kan ta bilen och sälja den om låntagaren inte betalar tillbaka sitt lån i tid. Om det här sker blir man av med bilen, och man får inget nytt lån. Kan man inte betala bör man därför omgående kontakta långivaren och förklara situationen.

Lån för att köpa bil privat

Köper man bil av en privatperson är det inte så troligt att denne vill dela upp betalningen. Undantag kan förstås finnas om bilen köps av en vän eller förälder. Köper man däremot bilen på annons kan det behövas ett privatlån, ett kreditkort eller ett snabblån för att man ska kunna lösa ut bilen.

Tänk på de andra avgifterna

När du tar ett billån måste du också tänka på de andra kostnaderna som tillkommer. Du måste kunna betala av bilen i den bestämda takten. Förutom eventuella uppläggningsavgifter, ränteavgifter och liknande ska du också betala bilskatt, försäkring, besiktningsavgifter och allt annat förknippat med bilägandet. Det är med andra ord många kostnader du ska tänka på. Gör upp en budget innan du tar lån för bilköpet så är du väl förberedd på den ekonomiska situation du kommer att ha när du får din nya bil.

kheera